Όλο και φθηνότερη η Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων

Καταχώρηση 2014/05/07

Μετά την ολοκλήρωσή του, ένα κτίριο μένει συχνά ανέπαφο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ως εκ τούτου, το ενεργειακό πρότυπο βάση του οποίου έχει σχεδιαστεί ή αναβαθμιστεί είναι ζωτικής σημασίας.

Στο Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου 2014 στο Άαχεν της Γερμανίας, το οποίο έλαβε χώρα στις 25-27 Απριλίου, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο έδειξαν πώς οι τρέχουσες κατασκευαστικές πρακτικές μπορούν να καταστούν κατάλληλες για το μέλλον. Η πρόσφατη πρόοδος στα δομικά στοιχεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης υπήρξε ρηξικέλευθη. Στην παράλληληέκθεση παρουσιάστηκαν πολλά σχετικά παραδείγματα.
 

«Η ενεργειακά αποδοτική κατασκευή και ανακαίνιση γίνεται όλο και λιγότερο ακριβή κάθε χρόνο και έτσι καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων», εξηγεί ο Δρ Wolfgang Feist, διευθυντής του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιννσμπρουκ. Το βραβείο για κουφώματα «ComponentAward», που απονεμήθηκε στο συνέδριο στο Άαχεν, αποδεικνύει ότι με την χρήση των τεχνολογιών του Παθητικού Κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση. «Η επένδυση στην ενεργειακή απόδοση του δικού σας κτιρίου είναι πρώτα και κύρια ζήτημα οικονομικής λογικής», λέει ο Feist. «Η βελτιωμένη άνεση είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, όπως είναι και η σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.»


Το γεγονός ότι και η ίδια η αρχιτεκτονική επίσης επωφελείται από το πρότυπο του Παθητικού Kτιρίου τεκμηριώθηκε στο Άαχεν με την απονομή ενός άλλου βραβείου. Κατά την έναρξη του συνεδρίου, απονεμήθηκε το Βραβείο «2014 PassiveHouseAward» σε έξι κτίρια και μία συνοικία: μια πολυκατοικία στο Βερολίνο (Γερμανία), ένα αναβαθμισμένο κτίριο στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), ένα κτίριο σεμιναρίων στο Goesan (Νότια Κορέα), ένα μουσείο τέχνης στο Ravensburg (Γερμανία), ένα κτιριακό συγκρότημα στο Espoo (Φινλανδία), μια μονοκατοικία στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), και μια ολόκληρη συνοικία Παθητικών Κτιρίων στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία). Το βραβείο δόθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος PassREg (PassiveHouseRegionswithRenewableEnergies) και ενισχύεται περαιτέρω από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εκατό διαλέξεις εμπειρογνωμόνων οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά την κατασκευή ενός Παθητικού Κτιρίου σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες μέχρι την εμπειρία που αποκόμισαν από ένα Παθητικό Κτίριο με χρήση σούπερ μάρκετ ή εσωτερικής πισίνας. Μια ειδική ενότητα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EuroPHit, επικεντρώθηκε βήμα προς βήμα στις επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις που θα επηρεάσουν σημαντικά τον τομέα των οικοδομών, όπως η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία για τα κτίρια. Η οδηγία, που ορίζει ότι όλα τα νέα κτίρια πρέπει να σχεδιάζονται ως «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης» από το 2021 και μετά, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί συνδυάζοντας το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ετοιμάζεται για την εξέλιξη αυτή με την εισαγωγή νέων κατηγοριών πιστοποίησης. Στο μέλλον, θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η ενεργειακή ζήτηση αλλά και η παραγωγή ενέργειας μέσα ή κοντά στο κτίριο, για παράδειγμα μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην καταληκτική του ομιλία, ο Δρ Feist αποκάλυψε μια νέα μέθοδο για τη συνολική αξιολόγηση της ενεργειακής απαίτησης ενός κτιρίου. Ένα σενάριο στο οποίο σημείο αναφοράς είναι η αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδεδεμένων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παρουσίαση του designPH -του νέου εργαλείου τρισδιάστατου σχεδιασμού- έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ειδικά από τους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες μεταξύ των περίπου 1.000 συμμετεχόντων του συνεδρίου. Το λογισμικό, βασισμένο στο SketchUp, επιτρέπει την τρισδιάστατη εισαγωγή δεδομένων που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό – το περίβλημα του κτιρίου και τα δεδομένα σκίασης εντοπίζονται αυτόματα και μπορούν να βελτιστοποιηθούν κατά το δοκούν. Τα αποτελέσματα μπορούν στη συνέχεια να εξαχθούν στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο σχεδιασμού για Παθητικά Κτίρια, το PΗΡΡ, με μερικά μόνο κλικ.
Το Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, λαμβάνει χώρα από το 1997 σε διαφορετικό κάθε φορά μέρος. Το φετινό συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο του Άαχεν και τον Οργανισμό Ενέργειας (NRW). Παράλληλα με τις διαλέξεις των εμπειρογνωμόνων έλαβε χώρα μια ζωντανή έκθεση στην οποία συμμετείχαν κατασκευαστές ενεργειακά αποδοτικών δομικών στοιχείων και άλλοι σημαντικοί φορείς της βιομηχανίας. Περαιτέρω διοργανώθηκαν εργαστήρια και σεμινάρια στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες εκδρομές σε κατασκευασμένα Παθητικά Κτίρια στην ευρύτερη περιοχή. Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία (Γερμανία) στις 17 – 18 Απρ 2015.

Περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στις βιομηχανικές χώρες προέρχεται από τη λειτουργία των κτιρίων, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού χρησιμοποιείται για θέρμανση. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί έως και κατά 90 τοις εκατό με τη χρήση της τεχνολογίας του Παθητικού Κτιρίου. Το υπόλοιπο της ζήτησης μπορεί εύκολα να καλυφθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πρότυπο αυτό δεν είναι μόνο ελκυστικό από οικονομική άποψη, αποτελεί επίσης μια σημαντική συμβολή στην ενεργειακή επανάσταση και την προστασία του κλίματος.


Πηγή: energia.gr

Περισσότερα

Η "Ελληνική Ριβιέρα" στο παραλιακό μέτωπο

Καταχώρηση 2014/05/07

 Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης, αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» (σ.σ. αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης) και ενημερώνει ότι «θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον αρχικό (340 εκατομμύρια ευρώ)».


 Όπως διευκρινίζεται, «η περικοπή του προϋπολογισμού, που θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής ορισμένων αναπτύξεων (πχ μείωση του αριθμού των πάρκινγκ), χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της ένταξής του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ΣΕΣ 2014- 2020».

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.

Επιπλέον προκειμένου να επιταχυνθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο τεχνικής βοήθειας, το πρόγραμμα «Jaspers», το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.
Όπως, εξάλλου, γίνεται γνωστό από την «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και ότι βάσει προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση μέχρι τα τέλη του 2014 και η χρηματοδότηση θα έχει εξασφαλισθεί νωρίτερα.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζουν πως τα ακίνητα θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, ενώ προβλέπεται πως μαζί με τα ακίνητα παίρνει και τις συμφωνίες παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο με ιδιώτες, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες.

Μάλιστα, εκτός από τα πρώτα 20 ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν, η διοίκηση έχει ξεχωρίσει και άλλα 50 ακίνητα τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο.
Στο πρώτο κύμα ακινήτων που πρόκειται να εισφερθούν στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
  1. Εκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
  2. Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου
  3. Εκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στην αλυκής Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 - 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
  4. Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
  5. Εκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
  6. Εκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα - Κρωπία Αττικής.
  7. Εκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
  8. Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών - Σουνίου και του αιγιαλού.
  9. Εκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
  10. Εκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
  11. Εκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
  12. Εκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
  13. Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
  14. Εκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
  15. Εκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
  16. Εκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο
  17. Εκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
  18. Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας.
  19. Εκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
  20. Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας

Πηγή: imerisia.gr

Περισσότερα

"Ναι στην πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης ακινήτων

Καταχώρηση 2014/04/30

Η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτια με πιστοποιημένη χαμηλή ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Το ίδιο φαίνεται να συμφέρει και τους ιδιοκτήτες.

Η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους γερμανούς καταναλωτές. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η γερμανική εταιρεία Stiebel Eltron, η οποία εξειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στον τομέα των «πράσινων» κτηριακών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα, το 77% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τη νέα πιστοποίηση για την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 κάτοικοι από όλη τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών θεωρεί πως η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου θα αποτελούσε κριτήριο για την επιλογή τους να το ενοικιάσουν ή να το αγοράσουν, εντούτοις το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα ακριβή οφέλη που θα προκύψουν από την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων.

Στη βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης θα χορηγείται πλέον υποχρεωτικά σε όλη τη Γερμανία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου, στη βάση των προδιαγραφών που θέτει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η υποχρέωση πιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης επεκτείνεται και στις κατοικίες, στο πρότυπο της αναγραφής των στοιχείων ενεργειακής απόδοσης σε οικιακές συσκευές, όπως πλυντήρια και ψυγεία. Η «ετικέτα» ενεργειακής απόδοσης θα αναγράφεται πλέον και στις αγγελίες ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων και θα περιλαμβάνει μία κλίμακα από «Α+» μέχρι «Η».

Οι γερμανοί καταναλωτές εκτιμούν πως τα νέα προαπαιτούμενα αναμένεται να βελτιώσουν τα δεδομένα στη γερμανική αγορά ακινήτων. «Οι νέες προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων κάνουν πιο εύκολη για τους επίδοξους αγοραστές και ενοικιαστές τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ακινήτων», εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stiebel Eltron, Kαρλ Χάιντς Ράιτσε. Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα είναι συγχρόνως και προς το συμφέρον των ιδιοκτητών, καθώς θα έχουν να πληρώνουν λιγότερα κάθε φορά για την ενεργειακή αποκατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους.

«Ένα νέο, σύγχρονο σύστημα θέρμανσης για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί οικονομικά πιο ελκυστικό και χρηστικό. Παράλληλα, όταν ένα κτήριο ανεβαίνει στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης, θα παίρνει έτσι ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι άλλων στην αγορά ακινήτων», αναφέρει ο κ. Ράιτσε, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται κατά κάποιο τρόπο και η μελλοντική του αξία.

 

Πηγή: b2green.gr

Περισσότερα

Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων με κόστος εργασιών ενεργειακής ή στατικής αναβάθμισης

Καταχώρηση 2014/04/01

Το πλαίσιο για τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας υπέγραψε ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία

Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 καθώς και για λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης.07.2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, μπορεί να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας για υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.

Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Για το συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού, καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις ανωτέρω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη τα όρια των δαπανών που περιγράφονται στην κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007−2013», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτιρίου στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 και πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.

 

Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για Στατική Ενίσχυση κτιρίων του νόμου 4178/2013

Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών. Εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει για αυτά επιδότηση - ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

Στο συμψηφισμό εντάσσονται δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, για την αποζημίωση για τους απαιτούμενους ελέγχους δόμησης και για τις μελέτες στατικής επάρκειας και στατικής ενίσχυσης όταν αυτές δεν αναφέρονται στα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν.4178/2013 (Α' 174) υποχρεωτικά δικαιολογητικά για την υπαγωγή. Στην αμοιβή των μηχανικών για την σύνταξη των ως άνω μελετών δύναται να συμψηφίζεται μέγιστο ποσοστό ίσο με το 5% του ήμισυ (50%) του ειδικού προστίμου. Στις ανωτέρω δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το τιμολόγιο της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής».

Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.

 

Υποβολή και έλεγχος δικαιολογητικών

Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει στο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου 4178/2013 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλει έχουν ελεγχθεί για την ορθότητα και την πληρότητα τους και ότι τα παραστατικά που υποβάλλονται αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν δηλωθεί και πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση ή την στατική ενίσχυση της ιδιοκτησίας ή του ακινήτου.

Είναι δυνατή η υποβολή των ως άνω δικαιολογητικών για την ίδια ιδιοκτησία ή ακίνητο και για τις δύο περιπτώσεις συμψηφισμού του ειδικού προστίμου, με την προϋπόθεση ότι ο συμψηφισμός διενεργείται συνολικά για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.

Σε περιπτώσεις υπαγωγής όπου το ενιαίο ειδικό πρόστιμο συμψηφίζεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4178/2013 για την εφαρμογή της παρούσας λαμβάνεται το αρχικό υπολογιζόμενο ποσό πληρωμής πριν το συμψηφισμό κατά τα ανωτέρω.

Τα καταβληθέντα ποσά για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται.

 

Το ΥΠΕΚΑ θεσπίζει σήμερα μία σημαντική διευκόλυνση, ώστε όσοι ενταχθούν στο νέο νόμο, να μπορούν να συμψηφίσουν το μισό του προστίμου τους με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Αυτή η ρύθμιση του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους πολίτες, καθώς θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν και θα αυξήσουν την ασφάλεια στα ακίνητά τους, ενώ παράλληλα είναι ωφέλιμη για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών.


Πηγή: econews.gr

Περισσότερα

Αξίζει να αναβαθμίσω ενεργειακά το σπίτι μου?

Καταχώρηση 2014/02/20

Ένα μεγάλο ποσοστό των κτηρίων της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Ποια είναι τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών?

Ακολουθεί ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας για διαμέρισμα πολυκατοικίας πρώτου ορόφου κατσκευής του 1980 πρώτου ορόφου. Το διαμέρισμα δεν έχει μόνωση στην τοιχοποιία, τα δομικά στοιχεία και το δάπεδο που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή. Δεν έχει ηλιακό και έχει κουφώματα μεταλλικά χωρίς θερμοδιακοπή και μονό υαλοπίνακα.


Τα σενάρια αναβάθμισης είναι 3:

  1. Θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων. Εξωτερική θερμομόνωση όλων των τοίχων, συμπεριλαμβανομένων και του στατικού φορέα, καθώς και θερμομόνωση του δαπέδου που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή.
  2. Τοποθέτηση ηλιακού.
  3. Θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων, τοποθέτηση ηλιακού, αλλαγή παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα. 
Ακολουθεί η ενεργειακή κατάταξη του διαμερίσματος πρίν και μετά τις παρεμβάσεις του κάθε σεναρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχικά το διαμέρισμα ήταν ενεργειακής κατάταξης Η. Βλέπουμε στον πίνακα τις καταναλώσεις  σε kWh/M2 ανα χρήση καθώς και τις συνολικές καταναλώσεις.

Ανάλογα με τις παρεμβάσεις έφτασε να γίνει μέχρι και ενεργειακής κατάταξης Β που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη κατηγορία για τα νέα κτήρια που κατασκευάζονται με ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων)


Ακολουθούν τα εκτιμώμενα κόστη για το κάθε σενάριο παρέμβασης καθώς και η περίοδος αποπληρωμής βάση της εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το διαμέρισμα όπως είναι αυτή την στιγμή το εκτιμώμενο κόστος για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι 1731 € το χρόνο (περίπου 145 ευρώ το μήνα). Στο σενάριο 3 αυτό το κόστος μειώνεται στα 370 € το χρόνο. Η περίοδος αποπληρωμής της επένδυσης είναι 8,7 χρόνια.

Από μόνη της αυτή η εξοικονόμιση χρημάτων είναι πολύ σημαντική. Αξίζει να συνυπολογιστεί ότι αυτή η εξοικονόμιση ενέργειας βοηθάει το περιβάλλον αλλά και την γενικότερη οικονομία της χώρας, που δεν έχει δικούς της ενεργειακούς πόρους και εισάγει από το εξωτερικό (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π.).

 

 

Περισσότερα

Άμεση επανεκκίνηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Καταχώρηση 2014/02/18

Την ελπίδα ότι θα γίνει πραγματικότητα η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας φέρνει η χθεσινή, προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα του Φαληρικού Ορμου. Με εντολή πρωθυπουργού, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την απεμπλοκή της ανάπλασης, και όπως όλα δείχνουν μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί ακόμα και μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ελήφθη μετά τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Κ» (2 και 13.2.2014) για την εγκατάλειψη του Φαληρικού Ορμου και την αντίδραση του «Ιδρύματος Νιάρχου» (σ.σ. το οποίο έχει ήδη καταβάλλει 3,5 εκατ. ευρώ για τις μελέτες ανάπλασης). Επειτα από συνεννοήσεις με κυβερνητικά στελέχη, χθες έλαβε χώρα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει ρόλο συντονιστή της υπόθεσης. «Η σύσκεψη έγινε με τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα το έργο», λέει ο κ. Μανιάτης στην «Κ». «Το έργο θα γίνει. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και θα προσδιοριστεί αναλυτικά η πηγή της χρηματοδότησης» (σ.σ. σύμφωνα με τους μελετητές απαιτούνται περί τα 275 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ 340 εκατ. ευρώ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν τέσσερις γενικοί γραμματείς (Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, Χωροταξίας, Σωκράτης Αλεξιάδης, Τουριστικών Υποδομών, Γιάννης Πυργιώτης, Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Γιώργος Γιαννούσης), καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΣΕΣ 2014-2020 υπήρξε και επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, καθώς την περίοδο αυτή οριστικοποιούνται τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το καλό, πάντως, στην περίπτωση του φαληρικού όρμου (και αυτό που έδειχνε πόσο άστοχο ήταν να εγκαταλειφθεί) είναι ότι το έργο είναι ώριμο μελετητικά. Αρκεί δηλαδή να ενταχθεί για χρηματοδότηση προκειμένου να δημοπρατηθεί.

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με όλες τις πτυχές του έργου (αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, φυτεύσεις, οδικά, αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακά κ.λπ.) έχει ολοκληρώσει το έργο της εδώ και ενάμισι έτος και ο συντονιστής (το γραφείο μελετών Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες) έχει παραδώσει μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Τον Δεκέμβριο του 2012 (μετά από μήνες καθυστερήσεων) δημοσιεύτηκε και το προεδρικό διάταγμα (ΑΑΠ 443) με το οποίο εγκρίθηκε το «πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου όρμου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού». Στο Π.Δ. καθορίζονται οι χρήσεις, οι όροι δόμησης, οι ειδικοί μορφολογικοί περιορισμοί, τα συγκοινωνιακά έργα, οι χώροι στάθμευσης και τα λοιπά έργα υποδομής.

Τέλος, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για διαβούλευση (και υποβολή τυχόν ενστάσεων) στις 18 Ιανουαρίου και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, που θα δημοπρατήσει και θα κατασκευάσει το έργο, ανέλαβε να φέρει ταχύτατα εις πέρας όποιες επικαιροποιήσεις χρειάζονται οι μελέτες της ανάπλασης.

Συνεδριακό κέντρο

Κρίσιμο, πάντως, είναι ταυτόχρονα με την προώθηση της ανάπλασης των 700 στρεμμάτων του Φαληρικού Ορμου να εξεταστούν τρόποι επανεκκίνησης της μετατροπής του Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο, καθώς η περιοχή όπου βρίσκεται το γήπεδο συνδέει το Φάληρο και το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας με τον Πειραιά, αλλά και με το υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το έργο «σέρνεται» από το 2006, καθώς διαδοχικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι. Το γήπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε.


Πηγή: kathimerini.gr

Περισσότερα

Ανάπτυξη του Ελληνικού θέλει το 85,4% των όμορων δήμων

Καταχώρηση 2014/02/18

Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες (85,4%) των δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, συμφωνούν με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία MRB.

Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς θα πρέπει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις διεκδικήτριες εταιρείες και συγκεκριμένα την Lamda Development, την ισραηλινή Elbit και την βρετανική London & Regional Properties.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, οι πολίτες, στη συντριπτική της πλειοψηφία (85,4%), συμφωνούν με την αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας (94,2%) παρουσιάζεται στους νέους ηλικίας 18-24, γεγονός που καταδεικνύει και την προσμονή της νέας γενιάς στην υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, οι κάτοικοι αποδέχονται σε σημαντικό ποσοστό (84,5%) σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου σε 2 κατευθύνσεις: α) ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου να γίνει χώρος πρασίνου (πάρκο) με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο β) και ένα μέρος να δοθεί για διάφορες άλλες αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Παράλληλα, οι πολίτες εκτιμούν ότι μέσα από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη που συνδέονται κυρίως με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της επένδυσης (93,8%) αλλά και την γενικότερη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη της Αθήνας.

Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (70,8%) δεν φαίνεται να συμμερίζεται με τις αντιδράσεις διάφορων φορέων, αφού αναγνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις σε ένα μεγάλο έργο είναι μεν αναμενόμενες, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για τη συνολική αξιοποίηση και την πορεία του έργου. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι αντιδράσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε προσωπικά οφέλη και δεν έχουν καμία βάση.

Πηγή: ered.gr

Περισσότερα

Ποια κτήρια άντεξαν στην Κεφαλλονιά, και πως οι αυθαιρεσίες μειώνουν δραματικά την αντοχή των κατασκευών

Καταχώρηση 2014/02/18
Ο σεισμός της Κεφαλλονιάς ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία που έχει η σωστή κατασκευή των κτιρίων, αλλά και τον κίνδυνο που ενέχουν οι αυθαίρετες επεμβάσεις και προσθήκες. Ενα κτίριο γερό όμως, με αντοχή στους σεισμούς, δεν αρκεί να έχει κατασκευαστεί σωστά. Θα πρέπει και να συντηρείται τακτικά.  «Μια καλοδιατηρημένη κατασκευή διατηρεί την αντοχή της στον χρόνο και στον σεισμό» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος.
Προϋπόθεση παραμένει η ορθή κατασκευή του κτιρίου, βάσει του αντισεισμικού κανονισμού. «Σωστή κατασκευή είναι αυτή που σε έναν ασθενή σεισμό δεν θα υποστεί πρακτικά καμία βλάβη, ενώ σε έναν ισχυρό σεισμό θα υποστεί επισκευάσιμες βλάβες, χωρίς τραυματισμό των χρηστών της» επισημαίνει ο καθηγητής. 
Τα κτίρια στην Κεφαλλονιά στην πλειονότητά τους συμπεριφέρθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, παρότι οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις είχαν,  όπως τονίζει ο κ. Σπυράκος, επιταχύνσεις υψηλότερες, «σχεδόν διπλάσιες της ελάχιστης που λαμβάνει υπόψη ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός», και μικρό εστιακό βάθος. Τα σπίτια των Κεφαλλονιτών τελικά προστάτευσαν τους ενοίκους τους, ακόμη και αν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η σεισμική ιστορία του νησιού και η εμπειρία από τις επιπτώσεις των σεισμών στο δομημένο περιβάλλον ενσωματώθηκαν στις κατασκευές μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953. Ετσι τα κτίρια άντεξαν. Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι είναι χαμηλά - το πολύ ως τρεις ορόφους - και χτισμένα με τις υψηλές προδιαγραφές που ορίζει ο αντισεισμικός κανονισμός για την Κεφαλλονιά.
Παρ' όλα αυτά αρκετές κατασκευές υπέστησαν ζημιές. Ο πρώτος σεισμός των 6 ρίχτερ προκάλεσε σχετικά μικρής έκτασης βλάβες στο Αργοστόλι και περισσότερο εκτεταμένες στο Ληξούρι, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη δεύτερη ισχυρή δόνηση των 5,7 ρίχτερ στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά και από τους μετασεισμούς που παρεμβλήθηκαν - όπως αυτός των 5,1 ρίχτερ που ακολούθησε πέντε ώρες μετά τον πρώτο κύριο σεισμό. «Σημαντικές βλάβες παρατηρήθηκαν σε πολλά χωριά της Παλικής, αλλά και μέχρι το βόρειο άκρο της χερσονήσου, όπως στο χωριό Αθέρα» σημειώνει ο κ. Σπυράκος, ο οποίος κωδικοποίησε τη συμπεριφορά των κτιρίων στην Κεφαλλονιά και παρουσιάζει στο «Βήμα» τις αστοχίες που κατέγραψε στις κατασκευές και τις βασικές αιτίες των βλαβών.

Πιλοτές και κοντά υποστυλώματα
Σε κατασκευές με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών κ. Σπυράκος κατέγραψε προβλήματα που αφορούν:
  • Kατασκευές πριν από το 1986, με πιλοτή (χαρακτηρίζονται από την έλλειψη περιμετρικών τοίχων πλήρωσης) σε κάποιους ορόφους, συνήθως στο ισόγειο. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες οικοδομές ανά την Ελλάδα, με τα ισόγεια να λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης ή ως καταστήματα με μεγάλες βιτρίνες. Για τη σεισμική αναβάθμιση των κατασκευών αυτών υπάρχουν διάφορες λύσεις, όπως είναι η κατασκευή ισχυρής τοιχοποιίας σε κατάλληλες θέσεις. Ωστόσο την ενίσχυσή τους και γενικότερα την εφαρμογή δομικών παρεμβάσεων δυσχεραίνει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των ιδιοκτητών.
  • Aσυμμετρία και μεγάλα φορτία στους ορόφους. Η σεισμική συμπεριφορά ενός κτιρίου κατά κανόνα επηρεάζεται από τις σημαντικές τροποποιήσεις στην κάτοψή του και τα μεγάλα φορτία κυρίως στους άνω ορόφους, όπως είναι αποθηκευτικοί χώροι και μπαλκόνια με βάρη.   
  • Kοντά υποστυλώματα. Χαρακτηρίζονται από την επαφή τους με τον τοίχο πλήρωσης, η οποία δεν εκτείνεται σε όλο το ύψος τους. Αποτελούν μία από τις συνηθέστερες αστοχίες κατασκευών σε σεισμικές φορτίσεις και πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση κτιρίων.  
  • Λανθασμένη θεμελίωση κυρίως σε πτωχά εδάφη, όπως η επιλογή μεμονωμένων πεδίλων αντί κοιτόστρωσης, δηλαδή ενός ενιαίου θεμελίου από οπλισμένο σκυρόδεμα σε όλη την έκταση της κατασκευής.
Ο «Διάβολος» και οι λεπτομέρειες
Ο... Διάβολος κρύβεται στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αντοχή της κατασκευής. Ο καθηγητής κ. Σπυράκος κατέγραψε στην Κεφαλλονιά τέτοιες αστοχίες, όπως είναι:
  • Οι «ανοιχτοί» συνδετήρες, οι οποίοι υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα σε όλη τη χώρα. Δεν αρκεί μια κατασκευή να έχει πολύ σίδερο. Είναι η σωστή τοποθέτηση του οπλισμού που κάνει τη διαφορά.
  • Κακή ποιότητα σκυροδέματος.
  • Τοίχοι χωρίς «σενάζ» και με ανεπαρκές σφήνωμα των τούβλων στα περιμετρικά υποστυλώματα και στις δοκούς. Επίσης ο καθηγητής κατέγραψε αστοχίες στην κατασκευή των τοίχων πλήρωσης από τούβλα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς διπλούς τοίχους (με δύο σειρές τούβλα).
  • Χρήση ακατάλληλου κονιάματος.
  • Κακή δόνηση κατά την κατασκευή του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Οξείδωση των οπλισμών, γεγονός που μαρτυρεί κακοδιατηρημένη κατασκευή.
Αστοχίες στα λιθόκτιστα κτίρια
Στην Κεφαλλονιά καταγράφηκαν εκτεταμένες βλάβες σε λιθόκτιστες κατοικίες αλλά και ιστορικά κτίρια, όπως εκκλησίες και μοναστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, αυτές αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις ακόλουθες αιτίες:
  • Αδύναμο κονίαμα στο εσωτερικό της «τρίστρωτης» τοιχοποιίας, δηλαδή τοιχοποιίας πάχους άνω των 50 εκατοστών με εσωτερική και εξωτερική παρειά χτισμένες από λίθους.  
  • Κακής ποιότητας αρμολόγηση, δηλαδή πτωχό κονίαμα και κακή σύνδεση των λίθων. «Το αποτέλεσμα είναι ένας τοίχος με μικρή αντοχή σε σεισμό ,που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κατά κανόνα διαγώνιων ρωγμών» λέει ο καθηγητής.
Σημαντικότατη κατασκευαστική παράλειψη, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, είναι η έλλειψη διαζωμάτων, δηλαδή δοκών από ξύλο ή σκυρόδεμα, ενσωματωμένων στους λίθινους τοίχους. Τα διαζώματα αποτελούν μια γραμμή άμυνας η οποία «δένει» τους τοίχους και δεν τους επιτρέπει να αποκολληθούν, ώστε σε περίπτωση σεισμού να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.  
Πτώσεις αντικειμένων
Οι μεγάλες σεισμικές επιταχύνσεις στην Κεφαλλονιά κατέστρεψαν μαντρότοιχους, οικοσκευές και εύθραυστα αντικείμενα σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Η πτώση των εκθεμάτων σε μουσεία, ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων, εμπορευμάτων κ.τ.λ. μπορεί να αποτραπεί με την τοποθέτησή τους σε χαμηλά σημεία του κτίσματος ή σε μόνιμη βάση, με κατάλληλες στηρίξεις. Οπως τονίζει ο κ. Σπυράκος, «υπάρχουν πολλοί τρόποι στήριξης των αντικειμένων, απλοί, όπως αγκυρώσεις, αλλά και σύνθετοι, όπως η σεισμική μόνωση, που εφαρμόζονται ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τη χρήση των αντικειμένων».
Αμεσα μέτρα για τα κτίρια
Η υποστύλωση όσων κατασκευών έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν καταρρεύσεις ή επιδείνωση των ζημιών από μετασεισμικές δονήσεις. Κάθε μετασεισμός, κυρίως άνω των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δημιουργεί πρόσθετες βλάβες στις ήδη ρηγματωμένες κατασκευές. «Το έργο αυτό σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, εκτελείται από εξειδικευμένα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση της Κεφαλλονιάς, λόγω αδυναμίας της Πολιτείας, η υποστύλωση έγινε από ιδιώτες, και αυτό δυστυχώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Σπυράκος.
Πώς εξασφαλίζεται μια αντισεισμική κατασκευή
Αρχικά αποφεύγεται κάθε είδους αυθαιρεσία στα κτίρια. Ολοι οι σεισμοί έχουν δείξει ότι τα αυθαίρετα είναι πρώτα στη λίστα των σεισμόπληκτων. «Αν υπάρχει αυθαιρεσία, θα ήταν φρόνιμο να αξιολογηθεί και να διορθωθεί έπειτα από μελέτη πολιτικού μηχανικού. Σφάλματα σαν αυτά που οδήγησαν σε βλάβες στον σεισμό της Κεφαλλονιάς πρέπει άμεσα να διορθωθούν» αναφέρει ο καθηγητής.
Στην περίπτωση που οι ζημιές δεν είναι εμφανείς, οι ιδιοκτήτες μπορούν να τις εντοπίσουν με τη βοήθεια ενός μηχανικού. «Με ειδικά όργανα μπορεί να "ακτινογραφηθεί" μια κατασκευή και "πρακτικά", χωρίς καμία όχληση,  να διαπιστωθεί τι οπλισμό έχουν τα υποστυλώματα και τα δοκάρια, πώς είναι κατασκευασμένη η τοιχοποιία στο εσωτερικό της, πώς ταλαντώνεται η κατασκευή σε μια δόνηση και γενικά να αποκτηθούν πολύτιμες πληροφορίες, ώστε με αξιοπιστία να εντοπιστούν τα προβλήματα  και ακολούθως να προκύψουν έπειτα από μελέτη οι κατάλληλες επεμβάσεις» σημειώνει ο κ. Σπυράκος.
Επιπροσθέτως, νέα υλικά έχουν προκαλέσει επανάσταση στον χώρο των επισκευών και των ενισχύσεων των κατασκευών, όπως είναι τα  σύνθετα υλικά με ίνες άνθρακα, τα ενέματα (εκχυόμενα υλικά) για τις τοιχοποιίες, τα ειδικά μεταλλικά βλήτρα (πρόσθετα τεμάχια οπλισμών που εισάγονται στο σκυρόδεμα με διάφορους τρόπους), η σεισμική μόνωση κ.ά.
Τα λάθη
Κεραμίδια στο... κεφάλι
Οι εκτεταμένες βλάβες σε κεραμοσκεπές που παρατηρήθηκαν σε κτίρια στην Κεφαλλονιά αποδίδονται σε σφάλματα και παραλείψεις κατά την τοποθέτηση των κεραμιδιών, καθώς και στη στήριξή τους. «Οι περισσότερες τοποθετήσεις, όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες τους, είχαν γίνει από εμπειροτέχνες, χωρίς την επίβλεψη μηχανικού. Αυτή η αστοχία, αν και σχετικά μικρού κόστους για την επισκευή της, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τραυματισμών από πτώση κεραμιδιών κατά την έξοδο από το κτίριο την ώρα του σεισμού, ενέργεια η οποία σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως εσφαλμένη» λέει ο κ. Σπυράκος. Επίσης παρατηρήθηκαν πολλές βλάβες και σε ψευδοροφές, οι οποίες οφείλονται στην ανεπαρκή ανάρτησή τους. Οπως λέει ο καθηγητής,«πρόκειται για ένα γενικό πρόβλημα στη χώρα μας, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη προδιαγραφών».
Προσεισμικοί έλεγχοι
Ελλιπής η συντήρηση στα δημόσια κτίρια

Οι σεισμοί στην Κεφαλλονιά και οι εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές του νησιού επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια. Από το 2001, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ελέγχου και καταγραφής 80.000 δημόσιων κτιρίων της χώρας, προσεισμικό έλεγχο έχουν «περάσει» μόνο τα 15.000 κτίρια, δηλαδή περίπου το 19%, όπως λέει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Τα σχολεία της Κεφαλλονιάς είναι εδώ και τρεις εβδομάδες κλειστά, το γηροκομείο Παλικής έχει εκκενωθεί, ενώ έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες βλάβες στο οδικό δίκτυο του Ληξουρίου, στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι και σε δρόμους της Παλικής.

Οι ζημιές, όπως αναφέρει ο κ. Σπυράκος, αποδίδονται στην ισχυρή δόνηση, σε κακοτεχνίες, σε ελλιπή συντήρηση, καθώς και στην έλλειψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, όπως τοίχων αντιστήριξης στην περίπτωση  κατολισθήσεων.

«Τα προβλήματα στους δρόμους και στο λιμάνι του Ληξουρίου και του Αργοστολίου μπορούν να αποκατασταθούν σχετικά εύκολα. Οι βλάβες στο αεροδρόμιο ήταν περιορισμένες - αφορούν κυρίως ρηγματώσεις στην τοιχοποιία και στις ψευδοροφές, οι οποίες επίσης μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα» 
σημειώνει ο καθηγητής. Και προσθέτει:«Εκτεταμένες κατολισθήσεις σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου εμπόδισαν την επικοινωνία χωριών με το Ληξούρι. Λόγω του κινδύνου των κατολισθήσεων που κατέστρεψαν κατοικία στον Αθέρα, επιβλήθηκε προληπτικά μερική εκκένωση σε ένα τμήμα του χωριού».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα

Έκπτωση ως και 50% στα πρόστιμα των αυθαιρέτων όσων τα αναβαθμίσουν ενεργειακά

Καταχώρηση 2014/01/23
Περισσότερα

Έρευνα του Ε.Μ.Π. για την οικονομικότερη λύση θέρμανσης

Καταχώρηση 2014/01/21

Η οικονομικότερη λύση θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, είναι η αντλία θερμότητας, ενώ τη μακράν ακριβότερη λύση αποτελούν οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνει η ανανεωμένη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η έρευνα συγκρίνει το κόστος θέρμανσης για όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά και καταλήγει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για τον καταναλωτή. Λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της φετινής σεζόν, όπως είναι η υψηλότερη χρέωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ (κυρίως λόγω των αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι στις μονοπωλιακές χρεώσεις), αλλά και το επίδομα των 35 λεπτών για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Για πρώτη φορά, μέσω της έρευνας ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να αποσβέσει την επένδυσή του σε περίπτωση που αποφασίσει να στραφεί στις οικονομικότερες λύσεις όπως είναι οι αντλίες θερμότητας.

Από την έρευνα προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το ευρύ κοινό.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα ευρήματα:


1.
 Μακράν η ακριβότερη λύση θέρμανσης είναι οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι το κόστος για τη συγκεκριμένη λύση, φτάνει στο 162% του κόστους που προκύπτει από τη χρήση ενός συνηθισμένου λέβητα πετρελαίου.

2. Το τζάκι ανοικτού τύπου για το οποίο τόσος λόγος γίνεται είναι επίσης εξαιρετικά δαπανηρή λύση καθώς η επιβάρυνση ανεβαίνει στο 120% του κόστους που συνεπάγεται η χρήση του πετρελαίου (σ.σ το 100% είναι το κόστος του πετρελαίου όπως προκύπτει αν δεν ληφθεί υπόψη το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ύψους 35 λεπτών ανά λίτρο)

3. Η οικονομικότερη λύση , παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, είναι η αντλία θερμότητας . Το κόστος μπορεί να περιοριστεί στο 40-44% του αντίστοιχου κόστους που συνεπάγεται η χρήση του καυστήρα πετρελαίου (σ.σ όλες οι συγκρίσεις γίνονται με το πετρέλαιο καθώς αυτό παραμένει -λόγω της τεράστιας εγκατεστημένης βάσης- η κύρια πηγή θέρμανσης άσχετα αν πολλοί καυστήρες παραμένουν σβηστοί λόγω έλλειψης χρημάτων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ερευνητές, έχουν λάβει υπόψη τους όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος για κάθε λύση. Π.χ έχουν συνυπολογίσει το γεγονός ότι τα ξύλα πωλούνται πλέον με το κυβικό, έχουν εξετάσει το σενάριο λαμβάνοντας υπόψη το επίδομα ενώ κάνουν υπολογισμούς ανάλογα και με τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο (σ.σ η Αττική ανήκει στη Zώνη B και η Θεσσαλονίκη στη Zώνη Γ).

Το τμήμα της έρευνας που μπορεί να προκαλέσει αρκετές συζητήσεις έχει να κάνει με τον χρόνο που θα χρειαστεί κάποιος για να αποσβέσει την επένδυση που θα κάνει προκειμένου να αλλάξει πηγή θέρμανσης (π.χ από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, από πετρέλαιο σε αντλίες θερμότητας κλπ). Είναι προφανές ότι ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση και των αναγκών για θέρμανση. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση (εξαιτίας του ότι το ακίνητο έχει μεγαλύτερη επιφάνεια ή εξαιτίας του ότι βρίσκεται σε περιοχή με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες), τόσο συντομότερος είναι και ο χρόνος απόσβεσης αν επιλεγεί κάποια φθηνότερη λύση από το πετρέλαιο.

Από την έρευνα του ΕΜΠ προκύπτει ότι η απόσβεση κυμαίνεται:

1. Για το φυσικό αέριο  από τα 3,61 χρόνια έως και τα 23,33 χρόνια
2. Για τον λέβητας βιομάζας από τα 5,5 έως τα 27 χρόνια
3. Για την αντλία θερμότητας  από τα 5,5 έως τα 24,8 χρόνια
4. Για το ενεργειακό τζάκι  από τα 3,5 έως τα 17,8 χρόνια

 

Πηγή: energypress.gr

Περισσότερα