Ένα μεγάλο ποσοστό των κτηρίων της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Ποια είναι τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών?
Ακολουθεί ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας για διαμέρισμα πολυκατοικίας πρώτου ορόφου κατσκευής του 1980 πρώτου ορόφου. Το διαμέρισμα δεν έχει μόνωση στην τοιχοποιία, τα δομικά στοιχεία και το δάπεδο που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή. Δεν έχει ηλιακό και έχει κουφώματα μεταλλικά χωρίς θερμοδιακοπή και μονό υαλοπίνακα.
Τα σενάρια αναβάθμισης είναι 3:
- Θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων. Εξωτερική θερμομόνωση όλων των τοίχων, συμπεριλαμβανομένων και του στατικού φορέα, καθώς και θερμομόνωση του δαπέδου που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή.
- Τοποθέτηση ηλιακού.
- Θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων, τοποθέτηση ηλιακού, αλλαγή παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα.
Αρχικά το διαμέρισμα ήταν ενεργειακής κατάταξης Η. Βλέπουμε στον πίνακα τις καταναλώσεις σε kWh/M2 ανα χρήση καθώς και τις συνολικές καταναλώσεις.
Ανάλογα με τις παρεμβάσεις έφτασε να γίνει μέχρι και ενεργειακής κατάταξης Β που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη κατηγορία για τα νέα κτήρια που κατασκευάζονται με ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων)
Ακολουθούν τα εκτιμώμενα κόστη για το κάθε σενάριο παρέμβασης καθώς και η περίοδος αποπληρωμής βάση της εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρήματος.
Για το διαμέρισμα όπως είναι αυτή την στιγμή το εκτιμώμενο κόστος για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι 1731 € το χρόνο (περίπου 145 ευρώ το μήνα). Στο σενάριο 3 αυτό το κόστος μειώνεται στα 370 € το χρόνο. Η περίοδος αποπληρωμής της επένδυσης είναι 8,7 χρόνια.
Από μόνη της αυτή η εξοικονόμιση χρημάτων είναι πολύ σημαντική. Αξίζει να συνυπολογιστεί ότι αυτή η εξοικονόμιση ενέργειας βοηθάει το περιβάλλον αλλά και την γενικότερη οικονομία της χώρας, που δεν έχει δικούς της ενεργειακούς πόρους και εισάγει από το εξωτερικό (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π.).